Brand door vuur

Roken
Helaas blijkt maar al te vaak dat deze gewoonte een brand tot gevolg heeft.

Tips:

  • Doof je sigaret in een asbak van onbrandbaar materiaal.
  • Leeg de asbak op een moment dat er écht geen vuur meer inzit. Bijvoorbeeld de volgende dag.
  • Gooi je sigaret niet zomaar weg. Een nog smeulende peuk kan een enorme brand tot gevolg hebben.
  • Rook niet in bed of in je luie stoel. Wanneer je in slaap valt heb je geen controle meer over de sigaret.

Kaarsen
Kaarsen kunnen razendsnel een brand veroorzaken.

Tips:

  • Zorg voor een stevige en onbrandbare standaard.
  • Plaats de kaarsen niet te dicht bij gordijnen of andere brandbare materialen.
  • Brandende kaarsjes in een kerstboom of kerststukje kunnen levensgevaarlijk zijn.
  • Een kaars die vlakbij de cv of kachel staat zal door de warmte krom trekken, waardoor deze kan omvallen.
  • Huisdieren en kleine kinderen weten niet dat kaarsen een brand kunnen veroorzaken. Denk maar eens aan de staart van de hond, de kat die op tafel springt of het kindje dat het bewegende vlammetje nader wil onderzoeken.
  • Waxinelichtjes zijn ook kaarsen. Het gebeurt wel eens dat een waxinelichtje spontaan geheel tot ontbranding komt. Er ontstaat dan een enorme vlam.
  • Denk er aan dat een glazen potje met daarin een waxinelichtje erg warm wordt.

Koken

Je kookt op een gasfornuis, elektrisch, inductie of keramisch. Hoe je het eten ook bereid, de warmtebron kan er voor zorgen dat de vlam in de pan komt.

Tips:

  • Blijf altijd in de buurt van het kooktoestel tijdens het bereiden van het eten
  • Zorg dat je niet in slaap valt of wordt afgeleid
  • Plaats geen brandgevaarlijke spullen zoals keukenrol, handdoeken, gordijnen, dichtbij het kooktoestel

Barbecue en vuurkorf
Een barbecue aanmaken met behulp van spiritus of benzine is erg gevaarlijk. Deze vluchtige stoffen veroorzaken een explosieve verbranding. Bovendien zullen de dampen van deze stoffen in het vlees trekken. Dat is niet lekker en bovendien ongezond.

Tips voor een veilige barbecue /vuurkorf:

  • Plaats de barbecue of vuurkorf op een stevige vlakke, brandveilige ondergrond.
  • Maak de barbecue of vuurkorf aan met aanmaakblokjes.
  • Pas op met licht ontvlambare kleding.
  • Plaats een gasfles van de gasbarbecue nooit onder de barbecue, maar zet deze er altijd naast.
  • Houd spelende kinderen en huisdieren uit de buurt van de barbecue of vuurkorf.
  • Houd een blusmiddel zoals een emmer met zand of de tuinslang bij de hand om het vuur te doven. 

Stoken

Tips om brand door een open haard te voorkomen:

  • Gebruik een vonkenscherm en zorg dat er binnen 50 centimeter rond de haard geen brandbare materialen zijn.
  • Laat een brandende haard nooit onbeheerd achter en doof de haard goed wanneer je weggaat of gaat slapen.
  • Brand alleen goed gedroogd en schoon hout. 
  • Laat de schoorsteen voor het stookseizoen vegen en bij intensief gebruik is het raadzaam om dit twee keer per jaar te doen.
  • Plaats een kap op de schoorsteen, zodat vogels zich niet kunnen nestelen in uw schoorsteenkanaal.
  • Zorg voor voldoende ventilatie in jouw woning en trek in de schoorsteen. De hoeveelheid koolmonoxide in huis kan anders ongemerkt tot een gevaarlijk niveau oplopen.
  • Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen door een erkend bedrijf
  • Laat de schoorsteen ook regelmatig controleren op scheuren/lekkage
  • Stook niet met mist. Dan is er een verhoogde kans op koolmonoxide vorming
  • Gebruik de ‘Zwitserse methode’ voor het aansteken van de open haard (zie filmpje)